Форум Муза - And it's all about the books ...

Кой е онлайн?
Общо онлайн са 8 потребители: 1 Регистриран, 0 Скрити и 7 Гости :: 2 Bots

kostilka

Най-много потребители онлайн: 468, на Сря Ное 10, 2010 8:49 pm
Top posters
Дийдра (4000)
 
Raven (3260)
 
djenitoo (2869)
 
Alex (2308)
 
Topcho (2071)
 
Zhu (1253)
 
krasy (1195)
 
PlamS (1162)
 
gabolinno (977)
 
Ellendary (946)
 
You are not connected. Please login or register

Муза » Книги » Ревюта » Трансформации / Благой Иванов (ревю)

Трансформации / Благой Иванов (ревю)

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

Дийдра


Админ
Админ
Издател: Orange Books
Корица и илюстрации: Кристина Стоянова


Странно нещо са разказите. Десетина страници могат да дадат представа за цял живот и да ме оставят с усещането, че съм прочела завършена история и мога да се върна към задачите си на отговорен възрастен човек.

В случая на Благой Д. Иванов имах определени очаквания, базирани на досегашния ми опит със съвременни български автори на подобни сбориници, които той не изпълни, след това разби и ме впечатли по съвсем неочаквани начини.

Може би едно от предимствата му е, че разказите са писани в продължение на много години и съответно под различни влияния. Смесва жанрове и преживявания. Има съвсем кратки разкази, които за броени редове предават идеята си и изчезват. Има дълги разкази, които старателно създават атмосфера, запознават ни с герои, градят света си. Има такива, които не са страшни и такива, които ме карат да се чудя какво ли е в ума на Благой Иванов и какви ли кошмари сънува.

Като я гледам сега, корицата пасва изключително добре на сборника. Зловещо чудовище, освен това гнусно, ако се вгледаш, яде небесно тяло и оттам си представям какво ще се случи със Земята без нейната спътница, дори друга гигантска гъсеница да не я е надъвкала зад кадър. Или някой си е изгубил ума и халюцинира всичко това.

“Забрава” е научна фантастика, която едновременно те изпълва с ужасната празнота да си изгубен в необятния космос и те кара да си мислиш, да, точно такива са хората и точно така би се случило в алтернативна ситуация в реалния свят.

“Сред живите мъртви” е от онзи тип хорър, който очаквах да изпълва цялата книга. Истински чудовища, пред които човекът е безсилен.

“В търсене на плът” пък  ме постави в главата на един от живите мъртви, което беше изключително некомфортно преживяване. Вероятно всеки почитател на истории със зомбита си го е представял, но кой би искал да го изживее? Не, не се оплаквам.

“Амулетът”
е зловещо пътешествие към лудостта.

“Роди се злодей” показва цял куп излишни усложнения, с които да не отрупваш плана си, ако си откачен злодей с абсурдна цел. Не мога да реша дали да се чувствам разочарована или да се смея на всички абсурдни работи.

Не всички разкази в един сборник са равни, никога. Така че едни се отпечатаха в съзнанието ми, други вече забравям. Но с “Транформации” не знаех какво предстои, така че любопитството допълваше по-ниските впечатления, а изненадата допълваше радостта от новата история.

На кого бих препоръчала “Транформации”? Знам си, че при всяко положение едва ли някой, който не че чете български автори, фентъзи, фантастика и хорър или разкази, ще обърне някакво внимание на такава книга. Така че я препоръчвам на онези, които имат интерес към съвременната българска литература, фентъзи, фантастика и хорър и нямат против кратките истории.

Ще прочета ли друга? Казвам “друга”, защото не знам дали има смисъл да очаквам “следваща”. Не съм най-големия киноман и едва забелязах излизането на “Добрите, лошите и грозните”, но сега ми е любопитно. Къде ли ни се засичат вкусовете? Колко ли препратки съм пропуснала в “Трансформации”?

Писателската гледна точка. Премиерите на книги понякога събуждат интереса ми, но в случая ми се иска сега да има и то такава, на която да мога да задам около хиляда въпроса. Чудя се, в какъв ли ред са писани разказите? Дали в реда им в сборника? Дали онези, които ми харесаха повече, са по-нови или са писани под по-силно влияние и вдъхновение, или в период на по-усилено писане, или реакцията ми е повлияна само от личните ми предпочитания? Какво е вдъхновило отделните разкази? За някои се досещам, други ми напомнят на познати истории, но това са само догадки.

Докато се състои среща с автора, на която не разполагам само с 5,2 секунди за разговор и не си глътна езика, ще проучвам с “Добрите, лошите и грозните” и ще използвам въображението си за останалото.

https://www.facebook.com/SupernaturalBGFans

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите

Активни теми за днес