Форум Муза - And it's all about the books ...

Кой е онлайн?
Общо онлайн са 7 потребители: 0 Регистрирани, 0 Скрити и 7 Гости :: 1 Bot

Нула

Най-много потребители онлайн: 468, на Сря Ное 10, 2010 8:49 pm
Top posters
Дийдра (4000)
 
Raven (3260)
 
djenitoo (2869)
 
Alex (2308)
 
Topcho (2071)
 
Zhu (1253)
 
krasy (1195)
 
PlamS (1162)
 
gabolinno (977)
 
Ellendary (946)
 
You are not connected. Please login or register

Муза » Книги » Ревюта » "Двор от рози и бодли" - Сара Дж. Маас

"Двор от рози и бодли" - Сара Дж. Маас

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

nikityy333

avatar
Новочетящ
Новочетящ
"Двор от рози и бодли"
Сара Дж. Маас

   "Двор от рози и бодли" е първата книга от поредица разказваща за Фейра- обикновено момиче от бедно семейство, правещо всичко в името на сестрите си и сакатия си баща. Животът на Фейра никак не е лек- сутрин става рано, прекарва деня в студената и страшна гора, за да хване нещо, с което да вечеря семейството й, а когато се прибере в скромната им къща, там я очакват неблагодарните погледи на сестрите й. Но макар живота, който водят да е обикновен и скромен, светът в който живеят е далеч по-интересен и пълен с чудатости. На север от страните, в които живеят хората, се простират обширните дворове на елфите - земя на магия и неограничени възможности. Фейра още от малка е слушала страшните истории, как хората са били роби на елфите и докато не се стигнало до голяма война и не са се освободили, хората са търпели всякакви унижения и изтезания от Великите си поробители. Но тези времена отдавна са отминали и почти никой не е виждал елф в земите на хората, докато един ден докато е на лов, Фейра не се среща очи в очи с огромен вълк, чийто произход не може да е друг, освен елфски. Тя е изправена на кръстопът- да убие вълка или да избяга възможно най-бързо от гората. Но духа на Фейра е силен, а и клетвата, която е дала, да се грижи за семейството си, не и позволява да си тръгне с празни ръце от гората. Тя използва единственото си оръжие, което може да убие елф и ... го прави. Но след този кратък миг, животът и напълно се променя. Фейра трябва да се премести да живее в Притиан - земите на елфите, за да изкупи вината си за убийството на вълка, но тя не знае, че всъщност тя е тази, която съдбата е предопредилила да спаси света и на хората, и на елфите.


-Тази картина ми напомня на това.

- За кое? - прошепнах.

Той свали платното и ме погледна, погледна вътре в мен.

- Че не съм сам.
***Спойлер***
 
Спойлер:

 Това, което наистина ме впечатли в книгата, не бяха само уникално изградените персонажи, всеки отличаващ се със собствен характер и силен дух, но и самият сюжет, който те пренася в един свят, където всичко е уникално красиво, като роза, но когато се вгледаш е пълен с бодли, както самата главна геройня- Фейра, се определя. 

Предполагам, че животът ви ще е по-лесен, ако се махна – казах, извърнала поглед. – На кого му е притрябвал някой, покрит с бодли.

   В началото на книгата мислех, че Фейра ще се влюби в дясната ръка на Тамлин (Върховния елф в двора на Пролетта) - Люсиен. Но колкото повече напредвах в книгата, толкова повече се убеждавах, че Люсиен е по-скоро по-големия брат, на който може да разчита Фейра, а този който наистина заслужава сърцето и е Тамлин. Той е върховен, не само заради силата си, но и заради доброто сърце, което носи. В него се вижда чувството за справедливост, което диктува всяка негова постъпка и желанието му да носи добро на хора и елфи, не да разрушава, както са правели предците му. И той също като Фейра се изтерзава, от всяко убийство, което е длъжен на извърши и се проклина за всяка капка пролята кръв. 
  Амаранта - злодея в книгата, ми хареса много, защото ме накара да я намразя, още преди да се е появила директно в книгата. Всички неща, които правеше, всяка нейна дума, жест и мимика, предизвикваха отвращението ми, което е прекрасно, защото точно това прави един злодей добър, когато го намразиш още преди да е заговорил. 
 Книгата завърши много неочаквано за мен, въпреки че очаквах Фейра да се свърже понякакъв начин с Върховния елф от двора на Нощта, заради заглавието на втората книга от поредицата - "Двор на мъгла и ярост". Смятам, че това ще е един от конфликтите засегнати във втората книга, която очаквам с нетърпение да започна да чета. Надявам се също Фейра да успее да се пребори с вината, която я разяжда, заради убийствата, които трябваше да извърши под натиска на Амаранта. Но това, заради което заобичах края на книгата (освен, че ме държа под напрежение през цялото време), е че Фейра стана Върховен елф, също като Тамлин и двамата доказаха, че любовта между различни е възможна и ако издържат предизвикателствата, ще получат желаното щастие (а и ще могат да са заедно завинаги).


***Край на спойлера*** 

   Мога смело да заявя, че обожавам тази поредица, въпреки че съм прочела само първата книга. Тамлин и Фейра ми показаха, какво е истинска любов и какви саможертви трябва да правим, за да защитим нещо, което обичаме. 


Някой ме търсят цял живот и пак не ме намират,

други аз целувам, а те на прах ме сриват

Понякога докосвам тези с красота и мъдрост,

но винаги ценя онези с много дързост

Ръката му е нежна, ако съм приета,

ала отхвърлена, мога да убия човека

Всеки мой удар по сила е славен,

но когато убивам, убивам аз бавно...


  Препоръчвам книгата на всеки, които харесва фентъзи книги, и на всеки които иска да се впусне в едно ново приключение с много екшън и много неочаквани обрати. П.П
Извинявам се, ако случайно вече има тема за тази книга.

http://nheartbooks.blogspot.com/

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите

Активни теми за днес