Форум Муза - And it's all about the books ...

Latest topics
Кой е онлайн?
Общо онлайн са 9 потребители: 1 Регистриран, 0 Скрити и 8 Гости :: 1 Bot

aila_1

Най-много потребители онлайн: 468, на Сря Ное 10, 2010 8:49 pm
Top posters
Дийдра (4060)
Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10 
Raven (3267)
Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10 
djenitoo (2868)
Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10 
Alex (2308)
Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10 
Topcho (2189)
Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10 
Zhu (1253)
Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10 
krasy (1195)
Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10 
PlamS (1162)
Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10 
gabolinno (977)
Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10 
Ellendary (951)
Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10 

Top posting users this month
mitseva
Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10 
Svetleto
Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10Just One Day (ревю) Cap10 You are not connected. Please login or register

Муза » Книги » Ревюта » Just One Day (ревю)

Just One Day (ревю)

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1Just One Day (ревю) Empty Just One Day (ревю) on Сря Юни 08, 2016 5:58 pm

Chocolate


Новочетящ
Новочетящ

Just One Day | Гейл Форман

Just One Day (ревю) 17623975

Повече за книгата:
Allyson Healey's life is exactly like her suitcase—packed, planned, ordered. Then on the last day of her three-week post-graduation European tour, she meets Willem. A free-spirited, roving actor, Willem is everything she’s not, and when he invites her to abandon her plans and come to Paris with him, Allyson says yes. This uncharacteristic decision leads to a day of risk and romance, liberation and intimacy: 24 hours that will transform Allyson’s life.

A book about love, heartbreak, travel, identity, and the “accidents” of fate, Just One Day shows us how sometimes in order to get found, you first have to get lost. . . and how often the people we are seeking are much closer than we know.

линк към Goodreads // от същия автор: "Да остана ли?"

Как да опиша “Just One Day”? Като разгръщаща се история. Със всяка следваща страница тя се разгръщаше откъм потенциал, дълбочина и като чисто четиво за удоволствие.

Доста време мина без да си намеря книга, за която бих искала да пиша, пък и въобще да завърша в сегашното ми положение с балове и матури, и въобще не очаквах, че ще се случи с тази книжка на Гейл Форман. Но пък беше по-добре така. Най-хубавите книги, които съм чела, са били все такива, за които не съм имала никакви очаквания.

“Just One Day”, в интерес на истината, звучи доста посредствено: вятърничаво момче преобръща живота на едно момиче с твърде организиран живот само за един ден, след който те изгубват връзка. А тя после влага ужасно много енергия, за да го открие отново. И въпреки всичката тази посредственост, историята ми се стори толкова очарователна, че ми се искаше да е с поне петдесет страници по-дълга.

Вярно, в началото не ме очарова. Алисън, главната героиня, в началото изглеждаше толкова безлична и перфектно пасваща на YA heroine стереотипа, че ми призляваше. Пък и да не говорим за „мама и тате хвърлиха толкова много пари, за да пътувам това лято из Европа, а аз съм толкова разочарована, че нито една от дестинациите не е като по филмите“. Да й имам проблемите...

И появата на Уилем не ми се стори кой знае колко зашеметяваща, нито пък се впечатлих особено от деня, който той и Алисън/Лулу прекараха заедно. Да, ясно, Париж, романтика, идилия, приключенски дух, толкова нетипичен за Алисън, но толкова пасващ на Лулу, но... едно на ръка, че цялото нещо крещеше ‘нереалистичност’, а и химията между двамата главни герои ми се стори недостатъчна. Пък и колко химия можеш да извлечеш в отношенията между две (на пръв поглед) съвсем противоположни личности, които се познават от ден?

След този един ден обаче... книгата за мен действително започна. (Точно след като преглътнах последната болезнено нереалистична сцена – ще се върнеш от Париж по средата на нервен срив и с изгубен багаж, ще разкажеш всичко, което ти се е случило на гида си, а той няма да каже и дума от това на родителите ти? Интересно.)

В първия момент главите, които разказваха за живота на Алисън в колежа, два месеца след въпросния един ден, ми се струваха като ненужна информация. Да, да, ясно, а кога ще се върне към търсенето на Уилем? Но само няколко странички по-късно си дадох сметка, че това е най-реалистичната част от книгата. Нямаше как да не оценя начина, по който Форман е успяла да облече в думи състоянието на Алисън, загубата на контрол над живота й в новата среда и страха, че ще разочарова хората около себе си.

Точно главите, в които тя е в колежа, са ми най-любимите в цялата книга. Напомняха ми едновременно за “Фенка“ на Рейнбоу Роуел, за “Целувка за Ана“ на Стефъни Пъркинс и малко дори за “Хартиени градове“ на Джон Грийн (с разликата, че тук търсенето не беше толкова ирационално обсесивно), но с надграждане – заради посланието, заради вътрешното себеосъзнаване на главната героиня и развитието на персонажа й.

Ужасно много ми хареса и най-добрият ѝ приятел, Ди, за който на пръв поглед си мислех, че въобще няма да ме впечатли и че също ще е стопроцентово копие на стереотип, но пък се превърна в любимия ми герой. Той пък се превърна в гласа на разума за Алисън и я доведе до важни решения. А самият той беше толкова интересен и нетипичен, че мъничко се влюбих в него.


    “You're just trying on different identities, like everyone in those Shakespeare plays. And the people we pretend at, they're already in us. That's why we pretend them in the first place.”

Хареса ми как авторката беше представила отношенията на Алисън с родителите ѝ. Не бяха перфектни и като извадени от коледна картичка (както беше случаят с Мия от “Да остана ли?“) и това им беше хубавото. Всеки път, когато майка ѝ вземаше решения вместо нея и ѝ налагаше собственото си мнение, сякаш чувах как Алисън тиктакаше отвътре като бомба, която чака да избухне. И сцената, в която наистина избухна, си струваше чакането. А колкото до майка ѝ – макар и да разбирах мотивите ѝ, не можах да я оправдая и да ѝ съчувствам. Чак ми ставаше хубаво, когато нейната собствена майка я drag-ваше на семейната вечеря. Very Happy

Но най-хубавото нещо от цялата книга беше израстването на Алисън и как от момиче, което бяга от импулсивността и залага само на сигурното, се превръща в един свободен и чувстващ се добре в кожата си човек. Около средата на книгата вече спрях да мисля, че това е историята на Алисън и Уилем, а просто на Алисън. Дори докато търсеше него, тя го правеше по-скоро за себе си, напълно осъзнавайки, че може би просто гони илюзия. За да открие себе си. За да се освободи от това, което е била. Дори в един момент тя самата е толкова увлечена по пътя, който е поела, че забравя, че Уилем е крайната цел. А енергията, с която се тръгна по този си път, беше заразна. Може да не ми се е приискало да тръгна сама към чужда държава с непознат, но определено ме вдъхнови най-накрая да започна да се занимавам с френския и да опитам да прочета нещо от Шекспир за удоволствие.

И въпреки че не изпъкваше особено с оригиналност, “Just One Day” беше наистина приятна за четене, докосна ме много повече отколкото “Да остана ли?“ и не разбирам защо още не е преведена на български език. Хареса ми достатъчно, че да започна вече и продължението, “Just One Year”, което, надявам се, ще запази старото послание.


    “And that's when I understand that I have been stained. Whether I'm still in love with him, whether he was ever in love with me, and no matter who he's in love with now, Willem changed my life. He showed me how to get lost, and then I showed myself how to get found.”

http://selfishprayers.blogspot.com/

2Just One Day (ревю) Empty Re: Just One Day (ревю) on Сря Юни 08, 2016 7:54 pm

Topcho

Topcho
Творец на форума
Творец на форума
Супер симпатично ревю както винаги ^_^  В ревютата си все успяваш да ме захласнеш по книгата, като посочваш разни неща, които по всяка вероятност са извън реалния фокус на романа, но именно те биха ме накарали да обърна внимание. например Шекспир. Не знам и аз, напоследък много ме е избило на поезия, даже в момента съм си взела да чета сонетите на Шекспир. Така че поне тях горещо ги препоръчвам, особено в превода на Валери Петров. Просто са божествени, харесват ми в пъти повече облечени в неговите думи, отколкото в оригинал.

А да разбирам ли, че Алисън надява различни роли - че при срещата си с Уилем (бтв, избива ме да му викам Вилям - имахме асистент, който се казва така) се е представила за Лулу и пробва различни... характери?

#коментар-ревю

http://topchochanbooks.blogspot.com/

3Just One Day (ревю) Empty Re: Just One Day (ревю) on Сря Юни 08, 2016 10:38 pm

Chocolate


Новочетящ
Новочетящ
А ти винаги успяваш да ми харесаш ревютата, дори като съм скептична, когато си ги поствам Very Happy

Шекспир е на... относително централно място в книгата. Алисън вижда Уилем за пръв път (и аз не съм сигурна как му се произнася името, холандец е, не знам Very Happy), докато той играе в Шекспирова пиеса с улична актьорска трупа на центъра на Стратфорд, а по-нататък в книгата Алисън се записва на курс, наречен Shakespeare Out Loud, където се сприятелява с Ди. И през цялото време тя намира паралели между случващото се в живота (ѝ) и случващото се с героите на Шекспир.

И главното общо е че и в пиесите, и в нейния живот всички се преструват, като чрез маските показват по-добре себе си. При Алисън се случва непреднамерено - при запознанството с Уилем той ѝ казва, че тя му прилича на Луис Брукс, заради което започва да я нарича Лулу и така и не я пита за истинското ѝ име, а тя приема Лулу за самоличността, която ще си присвои уж за този един ден. А по-късно осъзнава, че се чувства къде-къде по-добре в кожата си като Лулу и това не е съвсем преструвка, защото подсъзнателно е искала да бъде такава цял живот. Или нещо такова. :Д

http://selfishprayers.blogspot.com/

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите

Активни теми за днес