Форум Муза - And it's all about the books ...

Latest topics
Кой е онлайн?
Общо онлайн са 5 потребители: 0 Регистрирани, 0 Скрити и 5 Гости

Нула

Най-много потребители онлайн: 468, на Сря Ное 10, 2010 8:49 pm
Top posters
Дийдра (4060)
"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10 
Raven (3267)
"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10 
djenitoo (2868)
"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10 
Alex (2308)
"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10 
Topcho (2189)
"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10 
Zhu (1253)
"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10 
krasy (1195)
"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10 
PlamS (1162)
"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10 
gabolinno (977)
"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10 
Ellendary (951)
"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10 

Top posting users this month
mockingjay
"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10 
poli8009
"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10"Недосегаем" (ревю) Cap10 You are not connected. Please login or register

Муза » Книги » Ревюта » "Недосегаем" (ревю)

"Недосегаем" (ревю)

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1"Недосегаем" (ревю) Empty "Недосегаем" (ревю) on Чет Яну 08, 2015 7:57 pm

Topcho

Topcho
Творец на форума
Творец на форума
"Недосегаем" (ревю) CIMG2429

Предпрочитно:
Първата ми книжка, спечелена с автограф. ^___^ Когато си взема някоя нова книга, обикновено първо си ги къткам и им се радвам няколко месеца, и чак тогава взимам да ги чета. Към този роман обаче посегнах след сравнително кратко време. Трябва да призная, че причината за това беше, ако мога да я нарека така, рекламната кампания, която непрекъснато подбуждаше любопитството ми. Под "рекламна кампания" в случая разбирам разпространението на всякаква информация за книгата, която би заинтересувала читателя, независимо под какъв начин - електронен, вербален или т.н., независимо от участието на автора (което тук е доста дейно, но без да става натрапчиво)

Историята:
книгата проследява перипетиите на младия Крис след загубата на семейството му и в първите месеци след приема му в академията  за свръхестествени същества. Момчето разкрива и упражнява силите си, а директорът на училището смята да ги ползва за свои цели...

Следпрочитно:
Цялата книга се чете изключително бързо и леко. От самото начало ми беше интересна, но в първата половина не предизвикваше трепетни възклицания и няколкоминутни прекъсвания, за да осмисля ОМГ какво прочетох. Това ме подлъга да я назнача за книга за седмицата за мъкнене из унито - избирам си ги обикновено или по-леки (350 стр - на ръба, но не в тази категория), или по-лежерни четива, така че да мога да читвам по няколко страници между лекциите, без после два часа да се въртя на седалката в затъмнената аудитория  и да се чудя какво става после. Което, оказа е, е било грешка. Защото тогава се появи Ксандър.
Или както аз го кръстих, Санди. Ох, вампирската душица тя!! *изпада в умиление* Точно такива си ги обичкам. Тъкмо започваш да му се радваш и 1) "Добър ден, колеги, започваме" и 2) DON'T YOU KILL MY SANDY! *sob*
Кхъм.
Докато стандартно за мен, примирам по поддържащия герой, главният си дерзае напред. Крис Колт не успява да ми се вреди сред топ класацията на любимци, на моменти ме издразни, но определено е интересен герой, за когото да се чете. От всичко най-много ми хареса, че силата му е пасивна (най-вече). Сравнително рядко е да срещнеш свръхестествен персонаж с пасивна сила, и то момче, и то главен герой, което са още причини да му се радвам. (Ако беше станал русалка, щеше да има вечната ми обич.)
Друг герой, който привлече вниманието ми още от анотацията беше Сашо. (хуу де, Александър.) Представих си го като Лорес от Сеймаден, който, като изключим, че има криле вместо уши (Лорес, не Александър), е абсолютна разкошотия. А жена му беше голяма шматка, и изобщо не си струваше заради нея да се претриса толкова.

Сашо обаче ме разочарова. Липсваше му финес. А и Мария-Елена ми е подозрителна нещо, заради епизодите от началото на книгата, но, to be continued.

Както казах, за мен истински интересната част започна след погребението. Дотогава също беше забавно за четене, но не ме грабна изцяло. Някои неща оттам още не ми се връзват напълно, и се надявам да придобият по-голям смисъл с напредването на историята в другите книги.

Един елемент, който ме израдва и грабна, е засиленото присъствие на поп културни подмятания. Въздишането на Крис по "Здрач" не го направи за мен по-симпатичен, но определено го направи по-реален. Обичам, когато така, между другото, в книгите се споменават филми, песни, книги. Така или иначе, непрекъснато обсъждаме тези теми в истинския живот, и изведнъж една книга да се окаже напълно оголена от тях ми се вижда нелогично. Така че, POP ART FTW!

Книгата е типичен представител на YA. Има малко тийн драма, малко романс, но е премерено.Има някои общи неща с другите споменати фендомове, но цялостното комбо, което се получава, е добро и интересно.

Из цялата книга обаче имаше едни "препъни-камъчета" (нямам предвид правописни и прочее грешки, въпреки че имаше, и ми се прииска по едно време да пратя редактора да напише 100 пъти "Ще внимавам за членуването!"), които ме сепваха точно когато набирах скорост с четенето и ме караха да прехвърлям страници и да се връщам назад, за да проверя (защото съм Мара Подробната). Крис е бил в кома седмица, след това обаче той и приятелите му се отнасят към изминалите събития ту като минали преди 4 дни, ту като цяла седмица; състоянието на Рейчъл (или по-точно напредналостта му) ми се сториха изненадващи на фона на сцената между нея и Мат в началото на книгата, Питър е втора година, но на някои места го виждаме да посещава занятия с първокурсниците, и още разни. Повечето от тях не са строго нелогични и нереални (например - някои предмети в университета сами си избираме коя година да ги караме, така че сега Фитотерапия караме студенти от няколко курса), но трябваше да спра и да си измисля нужната логика, преди да продължа, вместо да се нося на вълните на основната история.

Към края обаче, камъчета или не, със започването на магическото риалити-шоу, с Крис в главна роля, спринтирах с пълна сила. И изведнъж - пльос! - думите "край на книга първа" ме размазаха, както бях набрала засилка, като муха в предното стъкло на пилот от Формула 1.

However, well played.
Засега нямам търпение за продължението - не само за да разбера какво се случва, но и за да видя как се развиват характерите на героите. Тъй като Крис беше в две среди последователно, и съответно в две обкръжения, нямаше възможност да се разкрият достатъчно подробно чертите на приятелите му.

http://topchochanbooks.blogspot.com/

2"Недосегаем" (ревю) Empty Re: "Недосегаем" (ревю) on Пет Яну 09, 2015 8:15 pm

Мис Претенция

Мис Претенция
Редовно четящ
Редовно четящ
Аз за тази книга имам информация от повече от година. Правеха конкурс за нея, не спечелих разбира се, и после напълно забравих за нея, до сега.
Докато течеше конкурса реших да се поровя за нея в Интернет и не намерих почти нищо. Имах достъп само до резюме и толкоз. Но и по него успях да си създам мнения на книгата. Пълна каша. Страшно напомня, не напомня- копира, Училище за вампири и на всички подобни книги. Училище за магии, мъртви родители - Хари Потър отвсякъде. Гадна директорка искаща да използва силен ученик - сещам се за поне две книги и едната е Хекс Хол. И има още елементи от други книги.
А за самия автор мнението ми е още по-лошо. По някаква случайност бях попаднала на затворена страница в store.bg. Там коментарите са против книгата и също тези в helicon (там влязох по късно) и потвърдиха подозренията ми. И автора беше отговорил на коментарите и този отговор ми прозвуча от типа на "Вие кво разбирате". После пък четох интервю с автора и от там си направих още изводи. За мен Кристиян Малинов е един доста самонадеян човек. Взел от тук от там и човека си мисли, че е написал роман. Знам колко трудно се пише роман, аз самата го правя, и е на истина зверски трудно да измислиш нещо оригинално, но просто този автор не се е и понапънал да измисли нещо ново и различно.
Знам, че на някой ще му стори шантаво, че коментирам книга, която не съм чела, но всеки, който я е чел и също е прочел Академия за вампири, Училище за вампири, Хекс Хол и Хари Потър би бил на същото мнение.

3"Недосегаем" (ревю) Empty Re: "Недосегаем" (ревю) on Пет Яну 09, 2015 9:23 pm

Topcho

Topcho
Творец на форума
Творец на форума
О, никога не бих нарекла нечие мнение шантаво (освен в редки случаи с най-добри чувства) XD - и аз също си признавам, че имам изградени предразсъдъци срещу книги и автори, които не съм чела, макар че се опитвам да се боря срещу този си навик.

Иначе аз съм чела от изброените поредици всичко без Академия за вампири, и ако наистина трябва да изградя паралел между Недосегаем и някоя от тях, то ще е Хекс Хол, заради училищната структура. Иначе с другите си прилича дотолкова доколкото има някакво магическо училище. Но по обща база си приличат и много исторически романи например, където невинна девойка изведнъж превъзпитава заклетия женкар, или много ърбън фентъзита, където група воини брани човечеството от сенките. А ако анатемосаме и всички истории, където героите остават сираци?  Малко прозвуча като оф топик, но идеята ми беше, че може да се вземе една основа и да се надгради и да се превърне във вълнуваща история.
В тази книга това на автора му се е получило донякъде, а във втората книга - считам, че напълно. На мен лично ми беше интересна, въпреки недостатъците, които споменах в основното ревю.

Колкото до личността на автора, не съм в положение да съдя. Моите впечатления са кратки, но като цяло бяха положителни - когато си разменихме няколко съобщения като спечелих първата книга и когато си купих втората, и от някой ъпдейт, който ми изскочи във фейсбук. Когато коментирах рекламната кампания, исках да кажа, че одобрявам инициативността му и че не стига до спам-крайности. Неговата ми хареса - провокираше интерес, но не досадяваше. Имаше някои други случаи на изключително агресивно проведени кампании, които в крайна сметка ме отказаха (и за тези книги и аз си изградих, също като теб, предразсъдък).

Много се радвам, че сподели мнение, въпреки че в известна степен се разминава с моето. Ще продължа да следя развитието на автора, според мен има потенциал. Ти какви други български автори би ми препоръчала? Опитвам се непрекъснато да откривам нови, и чуждата препоръка винаги е ценна (както беше и в този случай). Не е задължително да са издадени на хартия, или издадени въобще, стига да са достъпни :)

http://topchochanbooks.blogspot.com/

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите

Активни теми за днес